Edukativni centar “Učiteljica”: Kako od potražnje doći do startap ideje?

uciteljica-kako-do-startap-ideje-nikola-vukovic

Petak, 13. mart 2020. godine. Mladoj učiteljici, Sonji Vuković, ističe ugovor za posao učiteljice na zameni u osnovnoj školi. Dva dana kasnije, u Republici Srbiji proglašeno je vanredno stanje, a samo dan kasnije, nastao je divan projekat koji i dalje traje i razvija se.

Kroz ovaj primer, približiću vam kako se rađa jedna preduzetnička priča, kako se na tom putu uči, eksperimentiše, pravi zaokret i stvara vrednost.

Kreiranje usluge koja rešava trenutnu tržišnu potrebu

Nakon proglašenja vanrednog stanja, Sonja je postala svesna da shodno novonastaloj situaciji najverovatnije neće imati posao do septembra 2020. godine.

Toga dana, kontaktirala ju je majka deteta kome je povremeno pomagala u savladavanju školskog gradiva i upitala da li bi održavala časove njenom detetu putem interneta. 

Ovaj događaj, bio je i inicijalna kapisla i inspiracija za početak projekta.

U roku od 15 dana, uz pomoć marketing agencije Evoke, partnera u ovom projektu, kreira jednostavan informativni veb sajt i mogućnost zakazivanja informativnog razgovora u okviru istog. Sajt je urađen kao MVP (minimum viable product) projekta, dovoljno dobar da može da se prikaže opštoj javnosti. 

uciteljica-sajt-kako-do-startap-ideje

Sve je spremno za test fazu, sajt, 250 EUR odvojenih za oglašavanje putem digitalnih kanala, otvorena Facebook stranica, Instagram profil i jedan kanal komunikacije koji je napravio razliku – društvena mreža LinkedIn.

Edukativni centar Učiteljica ugledao je svetlost dana. U prvih 5 dana kampanje, desilo se nekoliko upita i došli su prvi klijenti.

Dan nakon toga, na mom privatnom LinkedIn profilu objavio sam vest da je projekat pokrenut i kroz nekoliko pasusa svojim LinkedIn konekcijama opisao kontekst nastajanja projekta i pozvao ih da isti podrže deljenjem objave.

linkedin-objava-za-uciteljica-projekat

Ova LinkedIn objava, napisana iskreno, od srca, u kratkom vremenskom roku zabeležila je 95.000 pregleda, 139 osoba je podelilo objavu na svoj LinkedIn profil, a više od 200 komentarisalo i poslalo privatnu poruku sa interesovanjem za usluge i podršku projektu.

Najvažnije od svega, organski, u roku od 5 dana sajt je zabeležio više od 5000 jedinstvenih poseta sa LinkedIn društvene mreže i veliki broj upita.

Skok: Jedan korak od početka

Kada se desi ovako nešto, pomislite, u pitanju je sreća, i da – jednim delom definitivno jeste. Ono što je takođe uticalo jeste to što je projekat pružio direktno rešenje za potrebu ciljne grupe i pronašao kanal putem koga isti može da iskomunicira.

Kada se desi ovako nešto, lako se možete vratiti na početak ukoliko dozvolite da projekat prebrzo raste.

Kako bismo imali kontrolu nad razvojem projekta, pažljivo smo birali prve saradnike, prve učitelje i učiteljice koji su zaposleni, a takođe smo i pažljivo slušali potrebe klijenata i predlagali im model saradnje koji je zapravo najbolji za njih – a ne model zasnovan na tome da im prodamo što više časova, radionica i ostalih usluga edukativnog centra. 

Naša misija bila je da svoj deci i roditeljima omogućimo da se upoznaju sa sistemom u kojem se poštuju potrebe i mogućnosti svakog deteta. Sistem u okviru koga radimo na tome da pomognemo deci da savladaju školsko gradivo i da nauče da uče.

Prilagođavanje: Tradicionalno zanimanje u digitalnom svetu

Kada je počelo, prva reakcija je bila – strah. Kod većine učitelja, nastavnika i edukatora u širem smislu. Strah od novog je potpuno normalna stvar. Ono što mi nismo imali kao opciju jeste da se plašimo. 

Sonja je u saradnji sa prvim saradnicima istražila sve dostupne digitalne alate koji im mogu pomoći u izvođenju nastave i u hodu su uvodili nove.

uciteljica-sonja

U pitanju su alati koji omogućavaju da sa jednim detetom ili grupom dece u okviru online video poziva sprovedete testove znanja, igrate igrice, kvizove, realizujete virtuelne muzejske ture, vežbe glume, takmičenja iz matematike i još mnogo toga zanimljivog, kreativnog i prilagođenog potrebama svakog pojedinca.

Nije lako prebaciti sve životne operacije u digitalni svet, ni ne treba to učiniti, ali je definitivno moguće potruditi se i izvući maksimum iz onoga što je dostupno. Potrebno je samo malo istraživačkog duha, želje i ljubavi prema poslu kojim se bavite.

Zaokret: Imamo kapaciteta da generišemo još posla

Nakon 5 meseci rada, desio se prvi zaokret. Značajan trenutak u razvoju mladog projekta. Okupili smo tim i uspostavili stabilan sistem rada, izveštavanja i komunikacije na svim relacijama. 

Bilo je vreme da se pređe na naredni stepenik. 

U ovom konkretnom primeru, u pitanju su prodajne aktivnosti usmerene ka drugoj ciljnoj grupi. Inicijalno, kupac usluga bio je roditelj deteta predškolskog i ranog školskog uzrasta. U drugoj fazi, nova ciljna grupa postali su HR menadžeri kompanija, osobe koje upravljanju budžetima za benefite za njihove zaposlene.

Bilo je dovoljno da jedna izvrsna osoba, mlada i talentovana HR menadžerka iz jedne tehnološke kompanije, prepozna ovaj model i edukativni centar Učiteljica je dobio ono čemu smo se nadali.

Jednim poslom, dobili smo 30 novih klijenata, 30 mališana koji su svakog dana ili nekoliko puta nedeljno uz pomoć učitelja i nastavnika engleskog jezika prolazili redovne školske obaveze i učili kroz igru.

Validacija: Pitajte klijente za povratnu informaciju

Do sada sam razvijao nekoliko projekata i nikada do sada nisam video ovakve podatke. Povratne informacije su toliko sjajne da možete pomisliti da su nam klijenti šira rodbina i prijatelji.

Divne povratne informacije su sjajan način da se motiviše tim koji radi u edukativnom centru, ali i fenomenalan način da donosimo odluke i razvijamo nove usluge na osnovu dobijenih predloga od postojećih klijenata.

Održivost: Kako da traje, živi i razvija se

Uskoro će biti godinu dana od trenutka kada je projekat nastao. Danas se u okviru edukativnog centra Učiteljica pružaju usluge individualne i grupne nastave za predškolce i školarce od 1. do 4. razreda, a takođe se realizuju i kreativne tematske radionice.

Konstantno radimo na kreiranju novih usluga, takođe i proizvoda – digitalnih proizvoda za istu ciljnu grupu, koristeći postojeću bazu klijenata i zajednicu ljudi koja prati edukativni projekat od njegovog nastajanja.

U razvoju je platforma na kojoj će se u budućnosti odvijati kompletna realizacija svih usluga edukativnog centra Učiteljica. 

Takođe, u razvoju je nekoliko nekomercijalnih projekata. Konstantno se ulaže u dalji razvoj.

Ono što nam je posebno značilo u procesu razvijanja edukativnog centra Učiteljica jesu vrednosti koje smo definisali u ranoj razvojnoj fazisinergija, kvalitet, istraživački duh, digitalizacija, strasti kreativnost. 

Iste praktikujemo svakog dana u svakom procesu, svakom realizovanom online času, komunikaciji, kao i marketing i prodajnim naporima.

O edukativnom centru Učiteljica.rs možete saznati na ovom linku

Nastavite da pratite BalkanUp i nove inspirativne preduzetničke priče koje vam pripremamo i prijavite se da postanete deo zajednice kako ne biste propustili nove stvari koje vam spremamo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Kreiramo najveću bazu besplatnog biznis znanja. Pridruži se 👇