Top Smeštaj – Platforma koja podržava domaći turizam.

Koja je to nova platforma koja pomaže lokalnom turizmu u Srbiji, kako vlasnici smeštaja i lokala mogu lakše i bolje predstaviti svoje ponude, i kako turisti mogu doći do adekvatnog izbora za svoja putovanja?

Inspirisani svojim iskustvom u putovanju po Srbiji, Aleksandar Dašić i njegova supruga Marija pokrenuli su nekoliko projekata u cilju pomaganja lokalnim vlasnicima smeštaja da se bolje predstave i turistima da lakše nađu odgovarajuću ponudu. U intervjuu sa Aleksandrom saznali smo nešto više o ovim poduhvatima.

Aleksandar Dašić

1. Vaši projekti namenjeni promovisanju turizma u Srbiji uključuju sajt Kompas kaže Srbija koji je pokrenut 2017. godine, novu platformu TopSmeštaj kao i aktivnu fejsbuk grupu Smeštaj za odmor u Srbiji. Da li nam možete reći malo više o ovim projektima, odakle želja i motivacija za njihovo pokretanje?

„Mi sami smo ljubitelji putovanja i koristimo slobodne trenutke da uživamo u Srbiji. Kada smo se pripremali za naše izlete i putovanja, primetili smo da su mnoge lokacije slabo predstavljene i da nema praktičnih saveta.

Ova naša priča je krenula tako što smo dobijali pitanja od prijatelja šta da posete, gde da odu i šta da vide u Srbiji.

Kreirali smo sajt Kompas kaže Srbija i instagram nalog, na kojima predstavljamo destinacije u Srbiji i uz savete olakšavamo organizaciju putovanja i izleta. Na sajtu možete pronaći detaljne informacije o destinacijama ali i ideje za samostalno organizovanje izleta u Srbiji sa kompletnim planom.

Kako je vreme prolazilo, sve više smo dobijali upita da pomognemo i sa predlozima za smeštaj. Tako da se vrlo brzo rodila ideja za platformom TopSmeštaj gde bismo na jednom mestu predstavili smeštaje iz cele Srbije. Na sajtu radimo već nekoliko meseci.

Što se tiče same grupe, ideja je došla krajnje spontano. Kako je aktuelna epidemija u ogromnoj meri uticala na turizam, odlučili smo se da pokrenemo kampanju za podršku domaćem turizmu i podelimo 100 besplatnih oglasa za smeštaj. Sa istim ciljem smo kreirali i grupu kao naš skroman doprinos da im pomognemo da predstave svoju ponudu“.

2. Da li ste zadovoljni dosadašnjim radom i kakva je reakcija Vaših korisnika, vlasnika smeštaja i stranih i domaćih turista?

„Komentari vlasnika smeštaja su veoma pozitivni. Zahvalni su na mogućnosti da se besplatno predstave. TopSmestaj.com je jedna moderna platforma i biće potrebno vremena da se upoznaju sa svim mogućnostima koje im nudimo a mi smo tu da im olakšamo uz savete i sugestije.

Za goste smo ostavili mogućnost da direktno rezervišu putem sajta smeštaj, da pozovu domaćine ili da im pošalju poruku. Za rezervacije i slanje poruka je potrebno da i gost kreira nalog“.

3. Na koji način ste došli do velikog broja pratilaca za tako kratak vremenski period?

Grupa Smeštaj za odmor u Srbiji je pokrenuta simbolično 1. maja na Dan rada. Krenuli smo od toga da smo prvo pozvali prijatelje da se pridruže i evo, za manje od mesec dana grupa broji preko 4.000 članova. Ono što nas posebno raduje je što su većina oni koji zapravo traže smeštaj, tako svi oni koji nude smeštaj imaju mogućnost da se predstave u najboljem svetlu i dođu do gostiju.

Grupa raste zahvaljujući članovima, jer svojim komentarima, sugestijama i predlozima doprinose da sadržaj bude što kvalitetniji što privlači druge ljude da se pridruže. Ovom prilikom se zahvaljujem svima koji su deo ove grupe i na tome što pozivaju svoje prijatelje da se pridruže“.

4. Kao osoba koja je dugo u marketingu, šta ste primetili da je najveći problem kod vlasnika apartmana, saveti za njihov bolji rad?

„Zbog sve veće konkurencije među vlasnicima smeštaja, potrebno je da kreiraju ponudu kojom će se na neki način izdvojiti od drugih. Ukoliko krenemo i od nas samih, važno nam je kako izgleda smeštaj ali je mnogo važnije gde se nalazi, u kakvom okruženju, šta se nalazi u blizini i koje dodatne sadržaje nudi. Ovakve i slične informacije je veoma važno da obezbede vlasnici smeštaja.

Mi smo se potrudili da na platformi TopSmestaj.com ponudimo brojne opcije kako bi vlasnici na što bolji način predstavili svoj smeštaj potencijalnim gostima. Ukoliko se potrude sa opisom i dobrim fotografijama verujem da će to mnogo značiti gostu da se opredeli za njih“.

5. Koji su budući planovi za Vašu novu platformu, da li planirate da je pretvorite u ozbiljniji booking servis ako postoji dovoljna potražnja od strane određenih ciljnih grupa?

„Sada smo fokusirani na završetak kampanje za podršku domaćem turizmu i u razgovorima smo sa domaćinima koji su dobili mogućnost besplatne promocije na sajtu. Pomažemo im da se što bolje predstave ali i osluškujemo njihove potrebe i sugestije. Uskoro očekujemo i puštanje u rad prve verzije platforme.

Sajt je već prilagođen za pretragu i rezervacije smeštaja ali i kontaktiranje domaćina. 

Svojim modernim izgledom i jednostavnom navigacijom verujemo da će naići na pozitivne reakcije kod onih koji traže smeštaj“.

6. Kako ljudi mogu da pomognu ovoj lepoj inicijativi?

„Postoje tri stvari koje možete da uradite kako biste podržali ovu inicijativu:

  • Ukoliko poznajete vlasnike smeštaja, pošaljite im link do sajta kako bi nam se pridružili,
  • Ukoliko tražite smeštaj, posetite sajt i pronađite mesto za odmor,
  • Pozivamo sve da nam se pridruže i u Facebook grupi Smeštaj za odmor u Srbiji gde možete podeliti svoja iskustva i preporuke za smeštaje u Srbiji ali i pročitati komentare drugih članova“.

Ovakvi poduhvati bolje pokazuju i podsećaju nas na turistički potencijal Srbije. Ako želite da istražite i više upoznate našu zemlju, pogledajte spomenute sajtove i fejsbuk grupu u ovom tekstu. Današnja situacija u svetu je možda i idealna prilika da odaberete neko lokalno mesto za vaš sledeći odmor.

Related Posts

Kreiramo najveću bazu besplatnog biznis znanja. Pridruži se 👇