POZIV: Eksperti u borbi protiv korone!

#HackathonCorona2020Serbia

Krize su test društva. Tada vidimo od čega smo napravljeni. Kakvi smo kao ljudi? Kakva je država u kojoj živimo i važi li ona- Čovek je čoveku vuk? Da li ćemo se naći jedni drugima u nevolji ili se praviti važni iz bašte nekog kafića­?

Ceo svet se suočava sa pretnjom. Ovoga puta veća je od nas. Mnogi od nas ne mogu ništa da urade, osim da sede kući u izolaciji. Čini se da je sav teret pao na ramena lekara.

Kako je uvoz medicinske opreme u ovom stanju onemogućen, grupa poznanika sa Linkedina je zajedno sa studentima Mašinskog fakulteta i ETF-a pokazala šta znači moć zajednice. Oformili su tim koji će u narednom periodu raditi punom parom.

Njihova ideja je pravljenje funkcionalnih maski i respiratora, a cilj samo jedan –naći se bolesnima.

Sve je počelo objavom kolege Živojina Sekulića. Pozvao je da se udružimo i napravimo respiratore i maske za lekare. Kada je već objavljeno da neće postojati mogućnost uvoza medicinske opreme, hajde da probamo sami da je napravimo. 

U želji da pomognemo našim bolnicama i lekarima, krenuli smo da se dopisujemo na LinkedIn-u na temu šta možemo da uradimo, a da stvarno ima težinu?

Povezali smo se sa grupom studenata sa Mašinskog i ETF-a, kao i Ivanom Gađanski, čiji je post na Facebook grupi “Podrška medicinskom i farmaceutskom osoblju Srbije” izazvao lavinu komentara.

Kako su među nama uglavnom inženjeri, a pritom sarađujemo i sa lekarima, pronašli smo modele za pravljenje faceshield maski, lekarskih maski i respiratora. Većina materijala je sakupljena sa interneta, kao Open Source rešenja, a jedno od rešenja smo dobili direktno sa MIT fakulteta. Nekoliko faceshiled maski različitih tipova je odštampano i poslato danas za Niš na testiranje. Čekamo validaciju istih kako bi radili na daljoj proizvodnji.

Pozivamo sve zainteresovane pojedince, bez obzira na struku da se prijave i pomognu. 

Ono što će nam biti potrebno jesu:

  • 3D printeri,
  • Odgovarajući materijali,
  • Prevoznici,
  • Spisak prioritetnih ustanova.

Kada obezbedimo mehanizam za pravljenje i dostavljanje onoga što je trenutno goruće – faceshiled maske, krenućemo u identifikovanje i rešavanje sledeće potrebe.

Svi zainteresovani mogu nas kontaktirati preko Serbian Product Community-a na bilo kojoj od društvenih mreža.

 Linkovi za prijavu.

Do petka 20.03.2020. prijava zainteresovanih dobrovoljaca ide direktno kroz formular.

Od petka ostaju svi redovni kanali komunikacije Serbian Product Community-a na društvenim mrežama za prijavu dobrovoljaca, donacije ili bilo kakvu drugu vrstu komunikacije:

LinkedIn – https://www.linkedin.com/company/productillion/

Facebook – https://www.facebook.com/SerbianProductCommunity/

Instagram – https://www.instagram.com/productillion/

Email – [email protected] 

Hajde da zajedno pobedimo u ovoj borbi!

Kreiramo najveću bazu besplatnog biznis znanja. Pridruži se 👇