LinkedIn vodič za B2B startapove.

LinkedIn je trenutno najveća poslovna mreža i najbolja prilika za B2B startapove da nađu svoje prve klijente.

Kreiranje sadržaja i slanje poruka potencijalnim klijentima pokazalo je dobre rezultate za Skylead.  

Međutim, pre početka kampanje važno je optimizovati lični profil tako da kada potencijalni korisnik uđe na profil bude mu jasno kakav proizvod nudite i kakve koristi može imati od proizvoda. 

Optimizacija profila.

Na LinkedIn-u je fokus na ličnim profilima za razliku od ostalih društvenih mreža, stranica vašeg startapa je korisna za objavljivanje sadržaja ali neće imati ni približno rezultate kao lični profili.

Profil treba da pokaže čime se bavi vaš startap i kako mogu da pronađu što veći broj informacija o proizvodu, preporuka je da naslovna fotografija bude logo ili izgled samog proizvoda.

U naslovu vašeg profila napišite na koji način vaš proizvod može pomoći potencijalnim korisnicima da reše probleme. U opisu profila provedite potencijalne korisnike kroz čitav proizvod i na koji način mogu da iskoriste pun potencijal.

Optimizujte na ovaj način profile svih članova tima jer nikad ne znate ko će pogledati profil. 

Sadržaj.

Sadržaj na LinkedIn-u ima trenutno ogroman organski doseg i tu priliku treba svaki B2B starap da iskoristi, jer nikad ne znate ko od potencijalnih klijenata može videti vašu objavu i kontaktirati vas ukoliko mu bude trebao takav proizvod. 

Kreirajte sadržaj koji može da edukuje i pomogne potencijalnim korisnicima, više se fokusirajte na sadržaj u PDF obliku jer LinkedIn algoritam više vrednuje takvu vrstu sadržaja zbog toga što smatra da se u tom formatu deli sadržaj koji može da bude koristan za ostale članove na društvenoj mreži. 

Dobar sadržaj može da donese par hiljada pregleda vašeg posta i dobar broj potencijalnih klijenata. Eksperimentišite sa sadržajem dok ne otkrijete šta donosi najbolje rezultate za vaš startap. 

Skylead marketing strategija na LinkedIn-u se odnosi na deljenje edukativnog sadržaja i vodiča koji mogu pomoći korisnicima kako da kontaktiraju potencijalne korisnike, na šta da obrate pažnju prilikom slanja poruka uz pomoć našeg alata, kako da optimizuju profil pre nego što krenu sa kampanjama. 

Ovo su primeri dva posta koji su dali super rezultate i doveli do par klijenata sa većim brojem profila koji su trenutno korisnici našeg alata. 

Pronalazak potencijalnih klijenata i outreach. 

Pored taktike da klijenti pronađu vas i čuju za proizvod putem kreiranja sadržaja jedna od strategija na LinkedIn-u je da kontaktirate potencijalne klijente.

Prvi korak je da odradite dobro filtriranje na LinkedIn pretrazi ali moja preporuka je da koristite alat koji se zove Sales Navigator i ima naprednije opcije u odnosu na običnu pretragu.

Istražite i saznajte koje grupe mogu biti potencijalni klijenti.  Slanje poruka možete automatizovati ili raditi ručno, prednost automatizacije je mogućnost da programirate slanje više poruka posle određenog vremenskog perioda ukoliko potencijalni korisnici ne odgovaraju.

Na LinkedIn-u nemojte da prodajete odmah u prvim porukama nego se trudite da izgradite odnos sa potencijalnim klijentima.

Ukoliko želite da šaljete prodajne poruke moja preporuka je da koristite Inmail, ovakve poruke sa premium LinkedIn profilom možete da šaljete na mreži ukoliko niste povezani sa potencijalnim korisnicima. 

U porukama pokušajte da opišete kako vaš proizvod može da pomogne u rešavanju problema, nemojte pričati o startapu nego se fokusirajte na problem i rešenje za taj problem, a to je proizvod. 

Iskoristite korisnike konkurencije da dođete do klijenata. 

Pronađite grupe na društvenim mrežama u kojima su korisnici vaših konkurenata i kontaktirajte ih na LinkedIn-u da probaju vaš proizvod i podele sa vama dobre i loše strane vašeg proizvoda u odnosu na konkurenciju. 

Kontaktirajte konekcije vaših konkurenata. 

Jedna od taktika koju trenutno primenjujemo za pronalazak novih klijenata je kontaktiranje konekcija konkurencije a koje su potencijalni korisnici našeg proizvoda. Povežite se sa konkurencijom na LinkedIn-u i kada uđete na njihov profil ukoliko je im je opcija otključana možete da vidite njihove konekcije i filtrirate potencijalne klijente.

Sadržaj poruke. 

Sadržaj poruka može vašu kampanju učiniti sjajnom ili katastrofalnom.

Zato postoji nekoliko preporuka kojih treba da se pridržavate ukoliko želite dobre rezultate. Prilikom slanja zahteva za konekciju, pošaljite poruku i personalizujte je sa prethodno proverenim informacijama, jer od prve poruke zavisi da li će neko prihvatiti zahtev i nastaviti dalju komunikaciju sa vama. 

Posle prihvatanja zahteva ne pokušavajte da im nudite vaš proizvod jer će većina ljudi odbiti, uđite u komunikaciju i saznajte više o biznisu i njihovim potrebama.

Ukoliko vidite da vaš proizvod može da im pomogne u rešavanju problema tada možete da pošaljete poruku i pitate ih neobavezno da li može proizvod da im pomogne. 

Korisni alati.

Alati koji vam mogu pomoći da automatizujete procese na LinkedIn-u ili saznate više o analitici vašeg ličnog profila.

Shield App je alat koji vam omogućava da pratite analitiku ličnog profila na LinkedIn-u sa svim informacijama o sadržaju koji ste objavili i rezultatima.

Lempod omogućava da povećate broj komentara i lajkova na postovima i daje im bolji organski doseg. 

Phantombuster pruža brojne mogućnosti za skidanje podataka sa društvenih mreža, što se tiče LinkedIn-a može vam pomoći da skinete podatke o elektronskim adresama vaših konekcija. 

Skylead automatizuje proces slanja zahteva i poruka na LinkedIn-u i omogućava personalizaciju poruka putem slika. 

Kreiramo najveću bazu besplatnog biznis znanja. Pridruži se 👇