Kako da uspešno promovišeš svoj startap na sledećem događaju?

Eventi su ponovo IN! Sve više događaja uključuje pojavljivanje raznih startapova i kompanija koje svojim prisustvom žele da privuku pažnju na sebe. Međutim, mnogi to ne rade pravilno.

Svake godine, broj događaja koji se organizuju širom sveta eksponencijalno raste. Pored svih marketinških kanala, društvenih mreža, ljudi su postali prezasićeni sadržajem i akcenat stavljaju na lični kontakt.

Kao moderni startap, veliki deo vaših marketinških napora verovatno je usmeren ka mreži sveta – vi ste se konektovali i gradili odnose sa potencijalnim saradnicima/klijentima, imali ste svoju personalizaciju na društvenim mrežama i vaša SEO strategija je već poboljšala vidljivost. To je odlično, prvi korak ste napravili, online slika je postavljena. Iako je online prisustvo jako važno, i potrebno ga je redovno održavati, drugi korak je da razmotrite na kojim događajima ćete se pojavljivati i u kom svojstvu.

Događaji odavno nisu više mesta samo za velike igrače, s napretkom tehnologije svetu je potrebna sinergija svih učesnika u ekosistemu.

Shodno tome, događaji su prilagođeni različitim mogućnostima, a malim startapovima se otvaraju vrata da direktno stupe u kontakt sa donosiocima odluka i investitorima koji su svakom biznisu potrebni.

Kako postaviti strategiju?

Prema godišnjem budžetu, optimistično odredite maksimalan broj događaja koji biste trebali da posetite, i pesimistično negativan broj, težite sredini.

Budite precizni u postavljanju kriterijuma za odabir događaja, kao i pri postavci ciljeva i očekivanja za isti.

Prema studiji o trendovima događaja za 2019. godinu, većina marketinških stručnjaka na višem nivou složila se da su uživo događaji jedan od najefikasnijih marketinških kanala, pobeđujući content marketing, e-mail, društvene mreže i plaćene pretrage. Sve ove strategije su i dalje važni delovi marketinške slagalice, ali kako digitalni kanali postaju sve zasićeniji, publika žudi za opipljivijim iskustvima koja događaji uživo omogućavaju.

Zasmislite da se Huawei ili Samsung ne pojavi na Mobile World Congress? Jasno vam je koliko su događaji uživo bitna stavka svake kompanije, a posebno startapa. Zato su domaći i međunarodni događaji jedan od glavnih fokusa SerbianTech organizacije.

Zamke u koje možete upasti:

1. Idete kao posetioci, a želite da ponudite svoju uslugu ili proizvod.

Ukoliko ste posetilac onda ste automatski posmatrani kao kupac. Izlagači su prodavci koji predstavljaju svoja rešenja. U ovom domenu možete pokušati da zakažete sastanke, obiđete štandove i ponudite svoje usluge ili proizvod ali su za štandovima najčešće promoteri ili prodajni tim koji često ne zna da li je kompaniji potrebna vaša usluga ili proizvod.

2. Idete kao izlagač i smatrate da je zakup štanda sve što je potrebno za uspešan nastup.

Često kompanije i startapi prave grešku smatrajući da je zakup štanda sve što je potrebno da urade. Nažalost na svakom događaju se vodi ljuta borba za posetioce i vi ste samo jedan od startapa koji predstavlja svoje rešenje. Ukoliko izlažete na događaju budite aktivni i na promociji nastupa. Ovde sam napravio kratak pregled aktivnosti koje možete uraditi kako biste postavli vidljiviji na događaju i povećali šanse za uspešan nastup.

Event marketing vodič 🠒

Najčešće greške startapa na događajima:

 • Odabir događaja
  • Obratite pažnju šta vam je trenutno u fokusu i na osnovu toga filtrirajte događaje. Da li je to nova runda investicije, zapošaljavanje kadra, partnerstva, promocija ka krajnjim korisnicima, promocija novina vašeg proizvoda, itd.
 • Veličina štanda
  • Nekada veličina štanda može da odbije posetioce smatrajući da nisu vaša liga. Uz dobru promociju pre događaja vaš štand može biti itekako vidljiv iako nije najveći.
 • Promo poklone i aktivacije
  • Da li posetioci i potencijalni saradnici, partneri, klijenti zaista odlučuju da li će sarađivati sa vama na osnovu poklona koje im ponudite na štandu. Nekada to može biti jednostavna ali lepo osmišljena aktivacija koja ne neće iscrpeti vaš budžet, a biće viralna i ostaće u sećanju posetiocima.
 • Sponzorski paketi
  • Često događaji nude sponzorstvo odvojeno od opcije izlagača. Može se desiti da upravo sponzorstvo dela događaja bude od veće koristi nego štand. Npr. sponzorisali ste kafe pauzu i napitak je služen u šoljama brendiranim vašim logom. Siguran sam da će svi zapamtiti vašu kompaniju koja je sponzorisala ukusan ručak tokom događaja ili ukoliko svaki posetilac “prošeta” kesu sa logotipom vaše kompanije koju je dobio na ulazu.

Ne plašite se da budete drugačiji.

Glavno pravilo je – budite drugačiji i izdvojte se iz mase. Da li će to biti drugačiji brending na štandu, dobro osmišljena aktivacija, unapred zakazan veliki broj sastanaka koji će omogućiti veliku posetu na štandu, ili nešto treće na vama je da promislite. Znamo da je mnogo lakše to reći nego zapravo postići autentičnost.

Kreiramo najveću bazu besplatnog biznis znanja. Pridruži se 👇