Instagram vodič za tvoj startap

Startup programi koje sam pohađao ostavili su veliki uticaj na moje razmišljanje. Sve sam posmatrao iz tog ugla. Konstantno.

Razmišljao sam kao startup dok jednom prilikom nisam dobio jedan zanimljiv komentar:

“Vlado, sve je ovo lepo, ali previše guraš startup priču, od fensi dizajna pa do kopija, sve miriše na startup

Šta je cilj toga? Da ti startup zajednica tapše ili da dođeš do korisnika? 

Naš cilj u Petguardsu je bio ovo drugo, da dođemo do korisnika koji će ostaviti svog voljenog ljubimca na čuvanje nepoznatoj osobi nedelju i više dana, i da uz to još plate.

Poverenje na kvadrat, i sigurnost su glavni preduslovi za tako nešto. 

Upravo suprotne osobine startupa, koji su nestabilni, ne znaju da li će preživeti naredni mesec ili će se raspasti. 

I vi sa fensi startup pričom prodajete takvu uslugu, pa ne ide tako. 

Tako sam se otreznio, i počeo da menjam pristup u svim projektima. 

Kakve sad ovo ima veze sa instagramom? 

Većina startupa ima pogrešan nastup na instagramu, prave istu grešku koju sam ja pravio. Pričaju samo o sebi, svojim nagrada, gostovanjima i ostalim stvarima koje zanimaju samo uži krug rodbine, do neke granice. 

Taj sadržaj za mene kao kupca ili korisnika ne znači ništa, i ne odgovara mi na glavno pitanje a to je “Kako da vam verujem?”.

Zašto ste vi kompetentni da rešavate moj problem?

Takav pristup može da prođe ako vam ciljna grupa nije na instagramu, i nemate nikakva očekivanja od njega. Napravili ste instagram samo da bi prijatelji mogli da vide koliko ste uspešni. 

Napravili ste instagram i šta dalje?

Ako vam je ciljna grupa na instagramu, onda treba da se menja sadržaj. Cilj novog pristupa je da pokažete da imate znanja, da ste kvalifikovani i da možete uspešno da rešite problem koji predstavljate. 

Najboji način za to, ujedno i besplatan je kroz davanje vrednosti i građenje zajednice. 

Instagram ćemo na trenutak posmatrati kao blog na sajtu. Pravimo sadržaj orijentisan ka korisniku, koji rešava neki njegov konkretan problem.

Ako ne znate probleme vaših korisnika onda treba početi od toga. 

Nađite 30 problema sa kojima se suočava vaša ciljna grupa. 

Nakon što ste ih našli, ponudite jednostavna rešenja u vidu carousel objava (to je sad trend na instagramu). 

Prvi korak – Zasluži njihovu pažnju!

Pažnje na društvenim mrežama nikad manje. Koliko se puta desi na naletite na neki dobar članak, i ostavili ga za kasnije. Naravno to kasnije nikad ne dođe.

Tako i ja čuvam sve zanimljive članke u Pocket-u, i na kraju počitam manje od deset posto sačuvanih članaka. 

Malo korisnika instagrama želi da napušta udobnost aplikacije i da odlazi na vaš sajt gde će potrošiti dragoceno vreme čitajući vaš blog, bez garancije da se neće smoriti. 

Tu na scenu stupaju carousel objave na instagramu. Format objava koje algoritam obožava, jer zadržavaju korisnike duže nego obične objave. Ti korisnici se zadržavaju na takvom sadržaju jer mogu nešto novo da nauče, i sve to dok bleje na instagramu.

Drugi korak – Uprosti sadržaj!

Ključ je u carousel formatu. Možete da prebacite bilo koji blog sa sajta. Potrebno je samo da izvučete najbitnije informacije iz bloga, jer niko ne dolazi na instagram da bi čitao romane. Sažvaćite taj članak, i pretvorite ga u sexy carousel.

Sve ove savete sam primenio na profilu vladsdigital koji sam pokrenuo u januaru. Uz pomoć takvog sadržaja ostvarujem mesečni rast od preko 1500 pratilaca.

Pošto pratioci ne plaćaju račune, profil je krenuo da zarađuje 10 dana od osnivanja, kad je još imao manje od 200 pratilaca.  A već u prva tri meseca sam prodao preko 100 kurseva i konsultacija. 

“Magija se dešava kad umesto priče o sebi i prodaje ponudiš pratiocima vredan sadržaj.”

Ovaj sistem se može primeniti na svim oblastima koje imaju ciljnu grupu na instagramu, i svuda pravi rezultate. Samo 10% objava je prodajnog tipa, sve ostalo je edukacija. 

Rezime 

Upoznaj ciljnu grupu i pronađi probleme koji ih muče i teme koje ih zanimaju. 

Napravi kvalitetan i konkretan sadržaj na te teme. Ne moraš da budeš dizajner da bi to lepo izgledalo, imaš Canvu koja završava posao. Još 5 programa za kreiranje carousela možeš naći ovde

Trudi se da objavljuješ bar pet puta nedeljno, da bi mogao da stekneš uvid u to koje teme najbolje prolaze, i da bi se ispraksovao u pravljenju ovakvog tipa sadržaja.  

Izgradi odnos sa pratiocima kroz odgovaranje za komentare, poruke, i interakciju preko storija. Potrudi se da objaviš bar tri storija na dnevnom nivou. 

Related Posts

Kreiramo najveću bazu besplatnog biznis znanja. Pridruži se 👇