Health-tech Unicorn Pitches: Otvoren poziv za startape, investitore i partnere

Unicorn-Pitch-startup-događaj

U protekloj godini spoznali smo da velikim promenama često ne treba mnogo vremena da se dogode.

Uz to, postalo je i više nego očigledno da zdravstvo zauzima krucijalno mesto u društvu, te da se kao takvo nalazi u njegovim temeljima. 

Zdravstveni sistemi u svetu, pa tako i u Srbiji, već duži niz godina spremni su za inovacije, a pandemija je poslužila kao moćan katalizator tog procesa. 

U vremenu kada je svaki minut od važnosti, inovacije u zdravstvu predstavljaju odličan alat u borbi protiv širenja virusa, a ništa manje bitan nije ni nastavak pružanja nege svim vrstama pacijenata na najbezbedniji mogući način. 

Inovacije u zdravstvu

Kao odličan primer za to, treba pomenuti partnerstvo između Zipline-a i Novant Health-a iz Severne Karoline koji su dostavljali medicinska sredstva pomoću dronova, a bez bilo kakvog kontakta sa primaocima usluge. 

Takođe bi trebalo istaći izvanredan startap poreklom iz Francuske, Plaxtil, koji je od sredine jula prošle godine reciklirao preko 50 000 hirurških maski i pretvorio iste u dve do tri hiljade novih proizvoda od plastike.

Samo dva od mnogobrojnih primera pokazuju da engleska poslovica where there is a will, there is a way važi danas više nego ikada pre.

Na teritoriji Srbije, važno je pomenuti uspeh kompanija i organizacija, koje neumorno rade na stvaranju inovativnih proizvoda, a koji ujedno imaju za cilj da suzbiju efekte pandemije izazvane korona virusom.

Suočeni sa ograničenim budžetom, povećanom potrebom za medicinskim sredstvima i osobljem, ali i pritiskom sa kojim se suočavaju zdravstveni radnici, suvišno je reći da bi inovativan pristup problemima bio ključ u rešavanju istih. 

Ipak, ukoliko bi morali da izdvojimo problem sa kojim se startapi na Balkanu ponajviše susreću, onda bi to bio nedostatak novčanih sredstava.

Prema istraživanju “Kako ide startapima u Srbiji?” iz 2019. godine, 45% startapa nije dobilo nikakvu spoljašnju finansijsku podršku u prethodnih 10 godina, te su potpuno samostalno pokrenuli svoj razvoj i rast. 

Takođe, veliki broj startapa na našim prostorima nalazi se u ranoj fazi aktivacije zbog čega se neretko sreće manjak preduzetniškog iskustva, ali i nizak nivo povezanosti sa globalnim predstavnicima. 

Unicorn pitches in Western Balkans

Sa ciljem da doprinese izgradnji naprednog zdravstveno-tehnološkog sistema, kakav je Srbiji neophodan, osnovan je Health Tech Lab  (HTL) sa sedištem u Beogradu.

Osnovna misija HTL-a jeste prepoznavanje zdravstvenih izazova i podrška inovativnim tehnološkim rešenjima, u zemljama u razvoju, pri čemu se uvek teži ka tome da se u potpunosti ispune potrebe pacijenta. 

HTL želi da, kroz aktivnosti i projekte, stvori zdrav health-tech ekosistem i zajednicu prevashodno na lokalnom, regionalnom, a zatim i na globalnom nivou.

Jedan takav projekat jeste i Unicorn pitches in Western Balkans, koji teži da spoji startape Zapadog Balkana sa potencijalnim investitorima ili partnerima, a da uz to dobiju i priliku da istupe na internacionalno tržište. 

Predstavljanje na ovakvom događaju omogućiće startapovima da dobiju korisne savete od profesionalaca, ali i da prošire mrežu potencijalnih saradnika.

Ideja iza Unicorn pitch-a jeste stvaranje trajnog i održivog sistema podrške na regionalnom nivou, koji će omogućiti razvoj startapa, dati potporu njihovim idejama i na kraju doprineti široj zajednici. 

Fokus je na digitalizaciji i istraživanju u zdravstvu, kao i edukaciji u oblastima biotehnologije i  bioinformatike. Krajnji cilj jeste izgradnja ekosistema u kome inovacije mogu da procvetaju i gde će se mladi startapovi osećati osnaženo da doprinesu inovativnom procesu i pomognu da se stvore promene.

Kada se održava događaj?

Prvi regionalni pitch događaj za region Zapadnog Balkana u oblasti health-tech startapa održaće se kao hibridni događaj, 18. marta 2021. godine od 14 časova CET u saradnji sa globalnim Startup Network-om. Kako biste iskoristili ovu vrednu priliku, potrebno je da se prijavite preko linka ispod i možda baš vi postanete unicorn koga jedan investitor traži.

Datum do kada traju prijave je 10. mart 2021. Godine.

Više informacija i prijave za startape, investitore i partnere dostupni su putem linka: https://battle.startup.network/events/430273/.

Svi zainteresovani mogu da prate događaj putem YouTube platforme:  https://cutt.ly/OlW1SKY.

Vidimo se i srećno!

Health Tech Lab tim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Kreiramo najveću bazu besplatnog biznis znanja. Pridruži se 👇