Generacija Z: Kako prići digitalnim nejtivima?

Bilo da na ovu generaciju gledate kao na potencijalne zaposlene, ili target grupu vašeg proizvoda, dojučerašnje klince je sve teže ignorisati.

Generacija Z ove godine ulazi na tržište rada, a ovo su stvari koje niste znali o njima.

Krispin Rid, čovek koji je 2007. skovao ovaj termin, rekao je za Zedovce:

“Oni su mračni i uznemirujući, ali će multitasking i medije podići na viši nivo.” 

Da li ste upoznali klinca koji ne koristi makar 4 društvene mreže?

Stručnjaci govore kako ova generacija ima traume zbog odrastanja u Svetskoj ekonomskoj krizi, zato sada za sebe žele nešto drugačije – sigurnost.

Ekonomska stabilnost je prioritet kada je posao u pitanju.

Za razliku od Boomersa i Milenijelsa, oni su tehnološki nejtivi. Rođeni u doba kad je Ajfon stekao popularnost i odgajani sa telefonima u rukama. Tehnologija za njih nije luksuz, već sredstvo.

Ne, nije problem u koncentraciji.

Istraživanje jednog stranog instituta pokazalo je da raspon pažnje Zedovaca iznosi svega osam sekundi. Ne mogu hvatati duži fokus.

Odrastajući uz laku dostupnost interneta, količina informacija sa kojom se svakodnevno susreću je enormna. Zato su razvili takozvani ’8 sec filter’

Logika je vrlo jednostavna – njihove mogućnosti su ograničene, vreme nije.

Adaptirali su se digitalnom svetu. Doslovno, lete preko sadržaja, upijajući samo ono njima bitno. U moru sadržaja – trending stranice i preporuke istomišljenika za njih su must.

Gejmifikacija procesa.

Kako drugačije prići digitalnim nejtivima nego kroz gejmifikaciju? Pretvarajući sve u igru i radeći na kompetitivnosti svojih korisnika, kompanije dobijaju lojalne korisnike koji im se vraćaju.

 Primer su razne kartice ili aplikacije kod kojih nakon određenog broja narudžbina dobijamo popust ili besplatan primerak. 

Kompanije Nike i Starbucks uradile su odličan posao koristeći ovu vrstu promocije.

Za svaku poručenu kafu u Starbucksu, korisnici su dobijali zvezdice koje bi kasnije menjali za besplatne proizvode. 

Nike kompanija je razvila aplikaciju koja broji korake i potrošene kalorije. Mnogi trkači amateri su zadovoljno delili broj pređenih koraka i takmičili se sa svojim prijateljima na društvenim mrežama.

Netflix era.

Setite se osećaja koji u vama izaziva vaše ime ispisano na Starbucks šolji? Ili mejl kompanije koja vam se obraća direktno? Nakit sa inicijalima?

Gen Z odrasta uz mnoštvo personalizovanih ponuda.

Preporučen sadržaj na YouTube-u, Netflixove serije koje moraju da odgledaju, Spotify plejliste kreirane po njihovom ukusu.

Spremni su da plate više za personalizovane usluge i unikatne stvari, još je bolje ako sami mogu da doprinesu u njihovom kreiranju. Pružite im dozu slobode i kreativnosti i vezaćete ih za svoj brend.

Mikroinfluenseri + Word of mouth.

Oni žele autentičnost i izbegavaju stereotipe.

Duboko veruju u razičitost i efikasnost dijaloga u rešavanju problema. Objektivniji su od prethodnika.  Od brenda žele iskrenost, transparentnost, poverenje i spremnost da prizna grešku. Kada se jednom povežu, ostaju lojalni potrošači..

Word-of-mouth marketing sve više dobija na značaju sa trendom povećanja sadržaja koji se dnevno konzumira. Komentari, sugestije, ocene, zajednica, mikroinfuenseri… svi ovi parametri su ključni za zavređivanje poverenja novih generacija.

Mreže.

Instagram, Snapchat i TikTok su platforme za razvoj bližeg kontakta ove generacije. Prednost daju telefonima radije nego desktop računarima, dok su im omiljeni formati videi i to oni vertikalni kakve viđate na instagram storijima.

Pogotovo, videi kod kojih mogu da ubrzaju sadržaj i preskoče delove koji ih ne zanimaju.

Kako doći do njih?

Ne postojite na mrežama? Ne postojite ni za generaciju Z. 

Govorimo o ljudima koji osećaju anskioznost ukoliko provedu više od pola sata bez čekiranja telefona.

Budite kreativni.

Angažujte mikroinfluensere iz branše. Koristite YT, postavite oglas za posao na Instagramu. Snimite jedan dan svog zaposlenog i postavite na mrežama. Budite zanimljivi, ali i iskreni prema njima. Pokažite im šta sve mogu da očekuju od kompanije, prikažite radnu atmosferu unutar tima. Prodajte im način života.

Related Posts

Kreiramo najveću bazu besplatnog biznis znanja. Pridruži se 👇