Brzina Sajta: Kako Poboljšati Brzinu WordPress Sajta i do 7x [SEO Praktični koraci]

Brzina-sajta-Kako-optimizovati-brzinu-wordpress-sajta

Mnogi SEO kursevi, tekstovi i materijali na koje nailazite i koji vam govore o tome kako optimizovati sajt i koliko je zapravo brzina sajta važna za pozicioniranje – ne pokazuju vam kako da to zapravo uradite.

Okej, važno je kompresovati slike, optimizovati ih, skratiti kod, pa ovo, pa ono – na kraju od optimizacije brzine desi se nešto, ali ni nalik onome što ste planirali da ostvarite.

Sajt i dalje biva spor.

Da li ste znali da svaku sekundu više koju korisnik provede čekajući da se vaš sajt učita, znatno povećava verovatnoću da će korisnik napustiti sajt?

Nakon treće sekunde pažnja korisnika znatno opada i svakom sekundom učitavanja više rizikujete da vaši korisnici napuste sajt. Samim tim vaša prodaja opada.

Da ovaj faktor ne bi uticao na vašu prodaju i da biste iz njega izvukli maksimum, važno je na vašem sajtu poboljšati brzinu koliko god je to moguće. Samim tim većina korisnika koji budu dolazili na vaš sajt, biće motivisana da se zadrži duže.

Ovo je zapravo nulti i bazni deo SEO optimizacije.

Zašto?

Ukoliko korisnik nije u mogućnosti čak ni da poseti vaš sajt zbog predugačkog učitavanja, svaki vaš napor da se pozicionirate na Google-u i prodate nešto, pada u vodu.

U ovom tekstu pokazaću vam korak po korak kako svaki sajt koji budete posedovali na WordPressu možete optimizovati i poboljšati njegovu brzinu čak i do 7x. 

Napomena: Da biste ovo uradili nije vam neophodno nikakvo programersko znanje, niti programer – sve ovo možete uraditi i sami bez ičije pomoći. 

Ni sam nisam programer i ne bih ništa na sajtu umeo da petljam oko koda. Ono što bih možda uspeo jeste da oborim sajt. 😀

Rezultati koje sam iznova i iznova postizao ovim metodama doveli su do toga da sajtove koji su se učitavali preko 15 sekundi, spustim na brzinu učitavanja i do ispod 2 sekunde što je više od 7 puta.

Ukoliko ste spremni da u narednih sat vremena čitajući tekst, u novom prozoru uporedo primenjujete ove korake i postignete ovakve rezultate, onda ih iskoristite i znatno poboljšajte brzinu svog sajta.

Pa da počnemo.

Početna tačka – trenutna brzina sajta

Da bismo proverili poboljšanje brzine na samom kraju procesa, neophodno je videti koja je početna tačka od koje krećemo – tj. trenutna brzina sajta.

Postoji više alata koje možete koristiti za proveru brzine vašeg sajta i svaki od njih posmatra sajt na malo drugačiji način prilikom merenja brzine. Ipak, na kraju suština ostaje ista:

Spor sajt je spor, nezavisno od alata kojim merite tu brzinu, kao i obrnuto

Jedni od boljih alata koje mnogi SEO eksperti koriste i koje vi možete koristiti su:

Ono što ćemo mi koristiti prilikom merenja i poboljšanja brzine vašeg sajta, jeste kombinacija alata GMetrix i WebPageTest.

  1. GMetrix

Nakon što otvorite GMetrix potrebno je da unesete URL vašeg sajta a zatim kliknete na dugme “Test your site”.

Rezultate koje dobijete predstavljaće brzinu sajta i njegov odziv na osnovu određenih parametara.

Napomena: Pre nego što krenemo sa sledećim korakom, neophodno je da na vašem sajtu isključite svaki plugin koji ima veze sa keš memorijom, optimizovanjem brzine, slika i svega što generalno utiče na brzinu učitavanja sajta.

Privremenim prekidom rada ovih pluginova, moći ćete da identifikujete koji elementi nisu neophodni za učitavanje na vašem sajtu kako biste ih ukloniti. Ukoliko ove pluginove ostavite aktivne, nećete imati realno stanje brzine sajta, pa samim tim nećete ni moći da otklonite nedostatke u potpunosti.

Šta sve utiče na brzinu sajta i kako je poboljšati?

Da biste mogli da rešite neki problem prvo je potrebno da ga razumete, zar ne? Auto ne možete popraviti ukoliko ne poznajete njegove delove, delove motora i tome slično. 

Slično je i sa sajtom i time koliko neodržavan, neispravan i spor sajt može da utiče na samo funkcionisanje, pa na kraju i pozicioniranje.

Da biste znali kako da poboljšate brzinu sajta, da vidimo prvo šta sve utiče na nju. Neke od stvari jednostavno nećemo ni objašnjavati i zalaziti u detalje, jer vam nije toliko ni važno da ih razumete, već samo da uradite ono što je neophodno da bi vaš sajt bio brz.

Ali pre nego što vam pokažem kako to da uradite – da objasnimo prvo neke osnove.

1. Hosting provajder i odziv servera

Da bi vaš sajt mogao uopšte da funkcioniše, neophodno je da vaš domen bude smešten na određeni server sa koga će se sajt pozivati kada korisnici pokušaju da mu pristupe. Za to vam je neophodan hosting provajder čiji serveri zapravo rade sve to.

U zavisnosti od samog hosting provajdera, paketa koji koristite kao i kvaliteta i brzine odziva njihovih servera, znatno će zavisiti i koliko je neophodno vašem sajtu pre nego što zapravo počne da se učitava.

Brzina odziva servera nije uvek ista i ona zavisi od mnogih faktora, ali je važno da server na kome je vaš sajt smešten, nije prepunjen. Takođe, poželjno je da se serveri provajdera, lokacijski nalaze što bliže vama. Ukoliko ste iz Srbije, idealno je da se i serveri nalaze u Srbiji.

Lokaciju servera možete proveriti sa svakim hosting provajderom ponaosob. Primer hosting provajdera kod nas je recimo Superhosting, čija je brzina i odziv servera potpuno zadovoljavajuć.

Nešto više o tome kako odabrati najbolji hosting na našim prostorima, možete pročitati na sledećem linku.

Da bismo proverili brzinu odziva servera, to možemo uraditi putem alata WebPageTest.

Nakon što mu pristupimo neophodno je da unesemo URL sajta, odaberemo “Test Lokaciju” onu koja je najbliža našoj lokaciji(u ovom slučaju to je Frankfurt) i zatim kliknemo na “Start test”.

Nakon nekoliko sekundi analize, dobićemo sledeće rezultate:

Ono što je za brzinu servera neophodno da gledamo jeste parametar “First Byte” koji je u ovom slučaju 0.277s. Toliko vremena je zapravo neophodno serveru da se odazove na naš upit, pre nego što uopšte sajt započne sa učitavanjem.

Ova brojka poželjno je da bude do 0.2s i ispod, kako biste bili sigurni da server funkcioniše kako treba. Za slučaj da ova brojka nije ispod 0.2s kontaktirajte vašeg Hosting provajdera i ono što je neophodno jeste da tražite da promene mesto gde se vaš server nalazi i da se pobrinu da se server brže odaziva ukoliko su u mogućnosti.

Ostalo ne treba da vas zanima. Ukoliko vas obaveste da su sredili sve, odradite istu ovu analizu i proverite da li ima kakvih poboljšanja. Ukoliko su poboljšanja tu – super, ukoliko ne, zovite ponovo sve dok se to ne sredi.

Ili jednostavno promenite hosting provajdera ukoliko oni nisu u mogućnosti da to srede.

2. Speed Index i First Contentful Paint

Speed Index element prikazuje učitavanje celog sajta nakon odziva servera i neophodno je da on bude ispod 5s. Sve preko toga šteti korisničkom iskustvu na vašem sajtu, kao i samom pozicioniranju.

Pored toga, element First Contentful Paint  je potrebno da bude do 1s, jer to je ono što Google posmatra i na osnovu čega odlučuje da li će pozicionirati vaš sajt bolje ili lošije na osnovu brzine. Naravno, nećete se pozicionirati bolje ukoliko vam je sajt super brz, ali vam je sadržaj sranje.

First Contentful Paint predstavlja vreme učitavanja prvog elementa na sajtu sa kojim možete nešto da uradite. Taj element je zapravo u većini slučajeva neko dugme na sajtu na koje možete da kliknete.

Napomena: Imajte na umu da je zadovoljavajuća brzina sajta samo preduslov da se dobro pozicionirate, nakon čega tek treba da kreirate kvalitetan i optimizovan sadržaj. 

Ta brzina uglavnom zavisi od broja Requestova(upita) koji se šalju ka bazi podataka servera za vreme učitavanja, kao i svih navedenih elemenata.

3. Broj requestova

Request je zapravo upit koji se šalje ka bazi podataka na kojima je skladišten vaš sajt i oni se šalju svaki put kada neki korisnik pristupa vašem sajtu. 

U okviru WebPageTest alata možete videti broj ovih upita koji se šalju. 

Što je njihov broj veći, to je sajtu neophodno više vremena da se učita. Cilj je broj ovih requestova smanjiti koliko je to moguće.

Broj ovih requestova sa leve strane bi trebalo da bude negde ispod 100 kako bi vaša brzina bila što bolja.

4. LCP

Largest Contentful Paint (LCP) je važna metrika za pozicioniranje i brzinu vašeg sajta i predstavlja vreme koje je neophodno da se učita glavni element stranice zbog koga je korisnik došao.

Bilo da je u pitanju neki tekst, slika, forma ili bilo šta, taj glavni element poželjno je da se učitava za najviše 2s. Uglavnom kada uđete u Google Search Console i vidite neko upozorenje ili tome slično, u većini slučajeva to može biti LCP određene stranice, tj brzina učitavanja glavnog elementa na njoj.

5. Slike

Budući da su slike fajlovi koji u većini slučajeva zauzimaju najviše prostora na sajtu, možemo zaključiti da one verovatno najviše i utiču na samu brzinu sajta. Ukoliko se na vašoj početnoj strani nalazi veliki broj slika visokog kvaliteta, logično je da će im biti potrebno mnogo vremena da se učitaju.

Sve ovo ima veliki udeo u samoj brzini sajta, pa je potrebno te slike optimizovati. 

6. Sređivanje koda

S obzirom da nisam web developer, o ovom delu nećemo pričati, jer je ovaj tekst svakako namenjen za početnike koji nemaju iskustva sa kodiranjem. Međutim i ovaj faktor može igrati određenu ulogu u brzini sajta.

Ono što možete uraditi jeste da pronađete web developera kome ćete dati instrukcije šta treba da uradi i na koju brzinu treba da sredi vaš sajt. On je taj koji će određeno vreme posvetiti i pojednostavljenju koda vašeg sajta, kako bi se on brže učitavao.

Kako optimizovati brzinu sajta i spustiti je na ispod 3s

1. Identifikujte nepotrebne elemente

Ono što ćemo koristiti da bismo identifikovali elemente koje možemo ukloniti jeste “Waterfall” grafik. Pokazaću vam kako da posmatrate ovaj grafik i tumačite šta je ono što na vašem sajtu možete unaprediti.

Na Waterfall grafiku možete videti sve elemente koji se nalaze i učitavaju na vašem sajtu prilikom pristupa istom. Takođe, videćete koliko je svakom zasebnom elementu neophodno da se učita.

Svaki element koji se sporo učitava ćemo optimizovati, a one koji su nebitni i ne igraju nikakvu ulogu na vašem sajtu ćemo ukloniti.

Grafik Waterfall izgleda ovako:

Na njemu je u zavisnosti od sajta prikazan svaki fajl koji se učitava prilikom otvaranja, status fajla, veličina, kao i vreme za koje se on učitava. Neophodno je da identifikujemo sve one elemente koji zauzimaju previše memorije, jer se oni učitavaju mnogo duže.

Takve elemente potrebno je da optimizujemo ili eliminišemo.

Na primer, na sledećoj slici imamo određene requestove koji su nam nepotrebni ili se previše učitavaju:

Prvi request odnosi se na animacije – ukoliko na sajtu ne koristimo animacije on nam je bespotreban. Drugi i treći request, odnose se na frontend stil sajta i oni se uvek mogu srediti tako da zauzimaju manje memorije.

Četvrti request odnosi se na učitavanje slajdera na sajtu, koji ukoliko ne koristite, možete slobodno da ga isključite. Loša strana slajdera je što oni uglavnom zauzimaju previše memorije i samim tim znatno usporavaju učitavanje stranice.

Savet: Ukoliko imate slajdere na svom sajtu, preporučujem vam da ih sklonite radi bržeg učitavanja.

Okej Srđane ti sad znaš šta svaki od ovih elemenata znači, kako ja to da znam?

Vrlo jednostavno. Postoji jedan alat koji se zove Google. Pretraživanjem svakog od ovih elemenata pojedinačno, možete doći do toga na koji element se svaki od njih odnosi. Samim tim znaćete da li vam je taj element na sajtu neophodan ili ne.

Sve što treba da uradite jeste da iskopirate URL tog elementa i nalepite ga u Google pretrazi, kao na primer:

Okej, vidimo da su u pitanju Emoji oznake. Ukoliko ne koristimo Emoji-je na početnoj stranici, možemo njihovo učitavanje ukloniti što će nam doneti određeno poboljšanje brzine.

S obzirom da Google prvenstveno posmatra učitavanje početne stranice, cilj je da prvo nju sredimo i optimizujemo kako treba. Neophodno je svaki od ovih elemenata proći zasebno i proveriti koji je čemu namenjen, kako bismo znali koji možemo ukoniti.

Primera radi, element sa naredne slike predstavlja fajl koji se učitava od strane WordPressovog blok editora po imenu Gutenberg. Verovatno su neki od vas i koristili njega za izradu stranica.

Ukoliko je vaš sajt recimo pravljen putem Elementora, onda vam ovaj element nije neophodan na sajtu. Zapravo, uglavnom na mnogim sajtovima postoje ovakvi fajlovi od strane drugih blok editora koji su primarno bili integrisani u okviru teme, ali ste vi odlučili da koristite neki drugi plugin.

Ovakve fajlove potrebno je pronaći i popisati u jedan fajl kako bismo kasnije sprečili njihovo učitavanje.

2. Uklonite njihovo učitavanje

Nakon što ste identifikovali svaki od fajlova neophodan za ispravku, potrebno je da njihovo učitavanje zaustavimo. Za to ćemo koristiti alat Asset CleanUp: Page Speed Booster.

Uz pomoć ovog alata možete skenirati sve elemente koji se nalaze na sajtu i podesiti koji od elemenata će se učitavati pri pokretanju sajta, a koji ne. Nakon što ga instaliramo i aktiviramo, neophodno je da uđemo na početnu stranicu i kliknemo na “Edit page”.

Skrolovanjem na dole dolazimo do dela gde možemo koristiti alat Asset CleanUp. U okviru tog dela izlistani su svi elementi koji se učitavaju prilikom pokretanja početne stranice.

Nakon što smo popisali sve one elemente koji nam nisu potrebni na početnoj stranici, možemo onemogućiti njihovo učitavanje. Klikom na “Unload on this page” onemogućavamo učitavanje elementa samo na toj stranici, dok klikom na “Unload site-wide everywhere” možemo taj element onemogućiti na bilo kojoj stranici sajta.

Pored toga što namenu svakog elementa koji se učitava možete pronaći na Guglu, možete je videti i u okviru ovog alata:

Za neke od njih je i objašnjeno kada smete da ih isključujete, kao što je to na primeru iznad. Nakon što identifikujete sve elemente koji su vam nepotrebni, isključite ih i sačuvate promene, proverite da li sve funkcionalnosti na sajtu rade kako treba.

Možda vam sve ovo deluje isuviše kompleksno na početku, ali nakon što prođete par puta ove elemente, izguglate i vidite o čemu se radi, naučićete mnogo toga i kasnije ćete znatno brže uočavati ove elemente.

Nakon što završite sa isključivanjem ovih elemenata, sledeće što ćemo uraditi jeste da ćemo se osloboditi delova koje WordPress po default pokreće, a koji nam nisu potrebni. Da bi nam oni bili vidljivi, prvo ih moramo dozvoliti u podešavanjima klikom na “Asset CleanUp”, a zatim na “Settings”.

U pod-meniju “Plugin Usage Preferences” potrebno je da isključimo sledeću opciju:

Tako će nam neki osnovni elementi na WordPressu biti vidljivi i one nepotrebne koje ne koristimo možemo da isključimo. Zatim u pod-meniju “Site-Wide Common Unloads” za slučaj da ne koristite Emoji-je na sajtu, možete ih onemogućiti, kao na slici ispod:

Za slučaj da ne koristite Gutenberg blokove za izradu sajta, možete i Gutenberg CSS onemogućiti:

Zatim se ponovo vratite na početnu stranicu i prođite ponovo kroz sve elemente. Pogledajte nove elemente koji su prikazani i da li neki od njih možete da onemogućite.

Nakon što završite sa ovim procesom, proverite ponovo brzinu u GMetrix-u i vidite poboljšanja koja ste ostvarili. Sledeće što je na redu jeste optimizovanje slika

3. Optimizacija slika

Sledeće što treba da uradimo jeste kompresovanje slika koje smo već objasnili i koje možete učiniti putem alata Tinypng. Tehnička optimizacija slika vrši se tako što je slike neophodno kompresovati tako da njihova rezolucija bude u skladu sa onom koja vam je neophodna na datom mestu.

Ukoliko je naslovna fotografija sajta recimo 1200×630, onda je poželjno da slika bude u toj rezoluciji, a ne 3600×1890. Ovakva slika biće ogromna i samo će usporavati sajt i kvariti korisničko iskustvo, bez obzira što je visokog kvaliteta.

Takođe, slike je najbolje konvertovati i uploadovati na sajt u JPG formatu, jer on zauzima manje od većine drugih, a posebno PNG formata, gde ta razlika u kvalitetu i nije toliko primetna. Naročito imajući u vidu da preko 60% korisnika danas, pretragu vrši putem telefona, samim tim neće vam biti neophodne HD fotografije sa rezolucijom 6000×4000.

Slike možete kompresovati putem besplatnog online alata Tinypng, a ono što je neophodno jeste samo da sliku uploadujete, a nakon što je alat sredi, preuzmete je i postavite na vaš sajt.

4. Aktivirajte alate za optimizaciju brzine i keširanje 

Nakon što ste sve nepotrebne elemente uklonili i eliminisali njihovo učitavanje na sajtu, neophodno je da brzinu sajta još dodatno poboljšamo i optimizujemo korišćenjem pluginova za optimizaciju brzine, slika, keširanje itd.

Imajte na umu da nakon ove manuelne optimizacije koju smo prethodno izvršili, postoji mogućnost da će se broj requestova prilikom korišćenja nekog od ovih alata povećati i samim tim brzina će opasti. Neki alati jednostavno ne funkcionišu najbolje sa vašim sajtom i zato neće davati nikakva poboljšanja.

Ono što treba da uradite jeste da pronađete idealnu kombinaciju alata koji će vašem sajtu njihovom aktivacijom samo poboljšavati brzinu, bez da ga usporavaju. Neke od alata koje možete isprobati i koristiti na vašem sajtu su:

  • WP Fastest Cache (kreiranje keš memorije), 
  • Autoptimize (optimizovanje brzine i kreiranje keš memorije, 
  • Smush (optimizacija fotografija)
  • WP – Optimize (kreiranje keš memorije, optimizovanje slika)
  • Imagify (optimizovanje fotografija)
  • Hummingbird (optimizovanje fotografija, smanjivanje CSS i Javascript koda, kreiranje keš memorije
  • LiteSpeed Cache (kreiranje keš memorije)
  • W3 Total Cache (kreiranje keš memorije)

Nemojte da instalirate sve ove alate odjednom, jer to nema nikakvu svrhu. Pokušajte da pronađete idealnu kombinaciju dva plugina ili jedan koji pokriva celokupno optimizovanje brzine, tj: optimizovanje slika, kodova i kreiranje keš memorije.

Nakon svake aktivacije određenog alata, testirajte brzinu vašeg sajta i vidite da li je njegovom aktivacijom brzina poboljšana ili pogoršana. U skladu sa tim menjajte i tražite bolje solucije koje će odraditi bolji posao, ili ukoliko ste zadovoljni vašom brzinom – ostavite tako kako je.

5. Testirajte

Nakon što ste sve ovo odradili i sačuvali promene, neophodno je da testiramo kolika smo poboljšanja na našem sajtu ostvarili. Unesite vaš URL u GTMetrix i pogledajte celokupne rezultate:

Možemo primetiti da su poboljšanja jednog sajta na kome sam nedavno radio znatno veća u odnosu na prvenstvenu brzinu učitavanja. Prvenstvena brzina je bila:

Poboljšanje LCP-a kao jednog od glavnih elemenata koje Google posmatra je 5x u ovom slučaju.

6. Ponovite proces

Sve ovo što ste uradili možete uraditi ponovo i svaki put pronaći neku dodatnu stvar koju možete optimizovati kako bi se vaš sajt još brže učitavao. Potrebno je samo vremena da naučite ili da pirate nekoga šta svaki od elemenata na Waterfall grafiku predstavljaju, kako biste znali da li možete da ih uklonite ili ne.

Džaba čitaš ako ne primenjuješ

Verujem da vam je ovaj tekst pomogao da pre svega shvatite kako funkcioniše sam sajt, odziv servera i šta sve utiče na brzinu njegovog učitavanja. Takođe, iskreno se nadam da ćete ove korake primeniti u lične svrhe i da će znatno doprineti vašoj brzini sajta, korisničkom iskustvu, kao i samom pozicioniranju.

Ono što bih voleo da učinite jeste da ovaj tekst pošaljete barem jednom svom prijatelju koji ima WordPress sajt i time mu pomognete da brzinu svog sajta znatno unapredi. Ovim korakom ne pomažete samo svom prijatelju već i njegovom biznisu, a košta vas $0.

Takođe, pre nego što započnete sa optimizacijom brzine svog sajta, napravite screenshot trenutne brzine. Nakon što primenite sve ove korake uradite to ponovo.

Bio bih presrećan da vidim sva vaša poboljšanja i rezultate koje ste ostvarili koristeći ove metode. Pišite mi u komentarima koja poboljšanja ste ostvarili, šaljite screenshotove i pišite sve što vam nije jasno da dodatno pojasnimo.

Za slučaj da za neki od elemenata sajta koje smo objašnjavali, ne znate čemu je namenjen, pošaljite link u komentaru pa ću vam odgovoriti. Samim time ćemo u okviru komentara napraviti bazu velikog broja elemenata koji će služiti kasnije i drugima koji se susretnu sa istim problemom.

Srećno sa unapređenjem brzine vašeg sajta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Kreiramo najveću bazu besplatnog biznis znanja. Pridruži se 👇