Blockchain Knowledge Library: – Mesto gde možete naučiti sve o Blockchain-u

blockchain-tehnologija

Blockchain Knowledge Library: – Mesto gde možete naučiti sve o Blockchain-u

U poslednjih par meseci skoro da svi pričaju o blockchain-u i kriptovalutama. Gotovo da ne postoji osoba, čak ni među starijima, a da nije čula za kriptovalute i famozni Bitcoin.

Naslovi portala bruje o njegovoj rekordnoj vrednosti, o tome kako Elon Musk svojim tvitovima utiče na promenu vrednosti ove kriptovalute i Dogecoin-a, a na društvenim mrežama svakodnevno se dele razni (ne)provereni saveti.

U trenutku pisanja ovog teksta, Bitcoin ima vrednost od skoro $58,000. Zašto bi to trebalo da vas zanima?

Vrednost Bitcoin-a od nastanka kriptovalute do danas

Hajp je opravdan

Već nekoliko godina se u tech krugovima, ali i široj javnosti, priča o blockchain tehnologiji, kriptovalutama i inovacijama u svetu finansija. Finansijska pismenost nije nešto što se uči u školama. 

Pitanje je, odakle se uči o blockchain-u i kriptovalutama?

Do pre nekoliko godina, nismo ni bili svesni važnosti ovog oblika opšte kulture, a o tehnologijama koje utiču na ovu oblast se tek još manje znalo. Kao i ostale buzz reči, koje u nekom trenutku preplave Internet, i blockchain je imao svoj momenat. 

Trenutno stanje u svetu, skok vrednosti nekoliko kriptovaluta i promene u finansijskom sekoru, pokazuju nam da je vreme blockchain-a tek počelo. Današnji potencijal blockchain-a poredi se sa potencijalom koji je Internet imao 90-ih godina prošlog veka.

Pogledajte samo šta je Internet danas…

Hajp ipak nije samo hajp – ova tehnologija ima svoju važnu primenu. Iako stoji u osnovi kriptovaluta, važno je istaći da blockchain nije isključivo vezan za svet finanasija. Ova tehnologija se već sada koristi u zdravstvu, igrama na sreću, u izgradnji lanca snabdevanja, za proveru i zaštitu digitalnog identiteta, u IoT-u

Primena ove tehnologije je masovna, dok se u budućnosti očekuje njena još masovnija upotreba.

Decentralizacija procesa bitna je u svim onim situacijama u kojima može doći do određenih prevara, prekršaja i obmana. 

Ideja ove tehnologije jeste da ukloni posrednike, ili ograniči njihov uticaj u procesima razmene informacija i da uspostavi apsolutno poverenje u sistem donošenja sudova, na osnovu verifikacije svih članica sistema. 

Vrednost ove tehnologije nije samo u promeni paradigme, iz centralizovanog klijent-server sistema u decentralizovane protokole, već u novim biznis modelima i relokaciji vrednosti.

Zdravo, Web3.0 

Web2.0 je termin koji se često koristi za opisivanje Interneta kakav danas koristimo. Sastoji se od web lokacija društvenih medija, blogova i zajednica koje krajnjim korisnicima omogućavaju interakciju u bilo kom trenutku i u realnom vremenu. Oslanja se na posrednike – kompanije koje pružaju usluge u zamenu za naše podatke

Web3.0 uvodi decentralizovani Internet, gde treće strane imaju manje kontrole nad interakcijom korisnika i prenosom vrednosti. Web3.0 pruža osnovu za peer-to-peer komunikaciju pri plaćanju, pružanju usluga i regulaciji tržišta. 

Blockchain tehnologija je ta koja igra vitalnu ulogu u oblikovanju trenutnog razvoja Web3.0. Jedan od primera Web3.0 softvera jeste pretraživač Brave

Whereas most technologies tend to automate workers on the periphery doing menial tasks, blockchains automate away the center. Instead of putting the taxi driver out of a job, blockchain puts Uber out of a job and lets the taxi drivers work with the customer directly. -Vitalik Buterin, Co-Founder of Ethereum

Cela jedna biblioteka o blockchain-u

Učenje o ovoj tehnologiji i praćenje vesti iz industrije nije lak zadatak, posebno zbog toga što su resursi rasuti svuda po Internetu. Bez obzira što je Internet učinio znanje lakše dostupnim, isto tako je potreban veći stepen kritičkog razmišljanja i iskustva, kako bi se procenila vrednost dostupnih informacija. 

Zbog toga je MVP Workshop odlučio da sakupi, napravi selekciju i kategorizuje dostupan edukativni sadržaj na ovu temu.

MVP Workshop Blockchain Knowledge Library je izuzetno dobro proučena i jasno struktuirana baza – sadržaj kategorisan za početnike, one sa određenim iskustvom i za napredne poznavaoce. Kako je u pitanju oblast koja se svakodnevno razvija, nove informacije zahtevaju veliku pažnju i posvećenost, čak i eksperata.

Početnici u ovoj oblasti, istraživanje treba da započnu čitanjem sadržaja na mreži i videima koji na jednostavan način objašnjavaju suštinu tehnologije i njenih mogućnosti primene. Posle toga, vreme je za čitanje knjiga, radi sveobuhvatnijeg pregleda i razumevanja konteksta. 

Za one sa iskustvom u ovoj oblasti, spisak zajednica okupljenih oko različitih tema će biti najzanimljivija kategorija ove biblioteke.

“There is more than one kind of learning.” – Edward Tolman, psychologist

Ova online biblioteka je prava riznica znanja – znanja koje je predstavljeno na način na koji savremeni čovek može najbolje da ga iskoristi. Danas učimo iz video sadržaja na YouTube-u, dugih razgovora u podkastima, čitajući blogove koji gađaju direktno u poentu, kroz različite diskusione grupe i razgovore sa ekspertima.

Učimo i radeći, kroz iskustvenu upotrebu određenih alata. Kursevi su takođe dobar način da se prikupi sveobuhvatno znanje i stekne šira slika o nekoj industriji, a ni knjige nisu zaboravljene. Sve ovo su kvalitetni izvori znanja koje možete pronaći u okviru biblioteke. 

Da li tvoj karijerni put vodi ka blockchain-u?

Nakon što se upoznate sa industrijom i uvidite da je inspirativna i obećavajuća, zasigurno ćete se zapitati da li u njoj ima mesta i za vas. U relativno novoj i stalno rastućoj industriji, postoji ogroman potencijal za one koji žele da uče i spremni su da ulože vreme u svoj razvoj. 

Ne postoji veliki broj eksperata, tako da je karijerni potencijal onoliko veliki koliko sami sebi postavite za cilj. Pored toga što nudi veliku slobodu, blockchain tehnologija i rad u ovoj industriji nude sve one pogodnosti rada u IT sektoru, sa još većom materijalnom nadoknadom.

Blockchain svet, kao uostalnom i ceo IT sektor, nije rezervisan samo za pojedince sa tech veštinama. Ovde su možda i više nego inače potrebni ljudi sa biznis veštinama, koji će razumeti potencijal tehnologije i umeti da procene i oblikuju njen razvoj u budućnosti. 

Gde pronaći posao u okviru ove tehnologije? 

U kompanijama koje razvijaju infrastrukturu, startapovima, konsultatnskim kućama, finansijskim ustanovama i u okviru BigTech projekata. Blockchain ne zahteva neke izrazito specifične veštine koje ne poseduje neko ko je već u tehnologiji Web2.0. 

To je jedna od predrasuda sa kojima se susreću oni koji zapošljavaju u ovoj industriji. Počnite od radoznalosti i time ćete svoj karijerni preokret ka blockchain-u učiniti prirodnijim, lakšim i opuštenijim.

Ukoliko ste već spremni da zakoračite u svet kripto i blockchain tehnologija, pogledajte koje su dostupne pozicije u okviru MVP Workshop-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Kreiramo najveću bazu besplatnog biznis znanja. Pridruži se 👇